top of page

Den vanskelige ærlighetenBjørnar Moxnes, partileder i Rødt, ble i juni tatt for å ha stjålet på Oslo Lufthavn. Videoovervåkningen av hendelsen viser ifølge politiet at det hele var gjort i utvilsom hensikt, mens partileder Moxnes likevel nekter for det.


Hans forklaring for tyveriet av et par solbriller, var at han på et tidspunkt puttet de ned i lommen og i ettertid må ha tenkt at de var hans egne, eller ikke tenkt i det hele tatt.


Først da han skulle spise rundt 15 minutter senere, oppdaget han dem i lommen. Da fikk han angivelig panikk, og ble redd for hvordan det ville se ut dersom han gikk tilbake til butikken.


Følgelig valgte han i stedet å rive prislappen av brillene og skjule de i bagasjen. Da flyplassvekteren kom og konfronterte ham, ble han ifølge seg selv «utrolig flau».


Forklaringen på hvorfor han valgte å få denne versjonen ut i VG, var angivelig at politiet har fått «en del kjeft» og deretter at Moxnes synes saken «er veldig pinlig».


Som kunnskapsminister Tonje Brenna, som ifølge egne påstander ikke hadde kunnskap om vennetjenester og inhabilitet, og som avgåtte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, som hadde kunnskapen Brenna manglet, men som gjorde det likevel, forstod ikke Moxnes at han hadde gjort noe galt.


Våre stortingspolitikere må og bør forstå at det å innta denne type verv og roller, krever en allmenn atferd av dem som sikrer at befolkningens tillit til statsmakten holder seg på et forsvarlig nivå. Samtidig er det ganske klart at befolkningen også er i stand til å tilgi og se mellom fingrene på ulike overtredelser, så lenge alvorlighetsgraden ikke er all verden.


Det er nemlig ganske få som tror og mener at våre politikere er plettfrie, De er jo mennesker de også. Problemet er først og fremst hvordan de som regel velger å håndtere skandalene, og for all verden viser ytterligere sider ved seg selv som de helst burde holdt skjult.


En av ytterst få stortingspolitikere som klarte å være ærlig da vedkommende befant seg med buksene nede, var nestleder i FrP Bård Hoksrud. I 2011 ble han av norske myndigheter bøtelagt for ulovlig sexkjøp i Riga.


Fordi Hoksrud var ærlig og likefrem ble han raskt tilgitt i befolkningen, og faktisk økte hans popularitet. Den ærlige atferden er jo ikke akkurat hverdagskost fra denne arenaen.


Uavhengig av partitilhørighet, kan man enda engang konstatere at politikere flest ikke på noen måte har tatt Hoksruds atferd innover seg. Det er fryktelig dumt og fryktelig skadelig, både for statsmakten og for oss i allmenheten som bit for bit berøves troen.


God søndag!

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page