top of page

20. Givermidler på ville veier

Updated: Dec 4, 2023
August 2017


Udnesseter, som nå for lengst er kastet ut av virksomheten, har sendt sosialsjef og styreleder Lindis Evja, et skriv hvor han forsøker å ta et slags oppgjør med Grettegranskerne, styret og konsernledelsen. Tingene han tar opp har han tatt opp flere ganger tidligere, og vil selvsagt også nå «snakke for døve ører». Jeg skjønner nesten ikke at han gidder, men samtidig vet jeg hvor vanskelig det er å legge slike ting bak seg. På slutten av skrivet bringer han imidlertid til torgs en ny sak som fremstår som varslingssak i seg selv. Nesten vantro ser jeg gjennom et videoopptak som viser hvordan et par store trucker drar seg frem og oppover elveleier i ødemarka på Island. Skal man dømme etter latteren og stemmene som høres i den ene bilen, er det hele fryktelig morsomt.


I de andre vedleggene som ligger i den tilsendte eposten er det blant annet et videoopptak fra St. Peter Stiftskulinarium i Salzburg, Østerrike hvor levende kammermusikk understreker den relativt fasjonable stilen. I tillegg er det lagt ved bilder fra kulinariumets eksklusive connaisseur-restaurant, hvor Fretex-konsernets ledelse ser ut til å kose seg overmåte. Det er ikke til å undres over siden Stiftskulinariumets connaisseur-restaurant er blant Østerrikes aller ypperste! Fra hjemmesidene deres får man befestet inntrykket av at konsernledelsen er med på noe helt utenom det vanlige, men selvsagt ikke uten å betale for det.


På slike steder er det naturligvis opplest og vedtatt at det er den kulinariske opplevelsen, og ikke hva det koster som er det avgjørende, derfor skjemmes ikke menyene med en eneste prisantydning. Restauranten fokuserer også mye på vin og champagne. Kulinariumets kulinariske paradis skriver om seg selv; Our award-winning team supports our master chef Manfred Besenböck and together they draw inspiration from around the world and fuse it with Austria's rich culinary legacy and an ever watchful eye on the essentials. St. Peter is rated as one of the best restaurants in Salzburg and Austria.». Et annet sted skriver de at de tilbyr; «Exclusive menus, seminars and culinary events for bon vivants who desire the finest delicacies, noble vintages and specialty products.».Videoopptakene ser nesten ut som de kunne være hentet ut fra Erik Diesens beste reisebrev fra steder rundt i verden. Det er uten tvil flotte plasser, og sikkert spennende opplevelser som det hadde vært artig å være med på, men slikt har svært lite med Frelsesarmeen, Fretex og virksomhetens visjon og verdigrunnlag å gjøre. Likevel er det nettopp slike gleder Frelsesarmeens ledere bevilger seg selv og sine nærmeste, på Fretex sin regning. Videoene og bildene får deres tidligere omtalte restaurantbesøk og overnattinger på norske høystandardhoteller, til å fortone seg som billige bagateller i sammenligning.


Jeg skriver til Evja at det som her kommer frem, ikke er helt i tråd med hva mannen i gata tenker om Frelsesarmeen, og hva vi skal stå for. Samtidig forsøker jeg å få frem at slike arrangementer på alle måter er totalt uakseptabelt. Fretex investerer mye tid og penger på å sertifisere og markedsføre seg som et miljøselskap, men det er ingenting mot markedsføringen Frelsesarmeen og Fretex retter mot befolkningen generelt, gjennom sitt virke på grasrotnivå. Frelsesarmeen lever av folks giverglede, folk som tror at verdiene de gir bort, forvaltes slik at det kommer trengende til gode. Hvordan vil givere forholde seg til at mye av det de gir, går til toppledelsens forbruk? Dyre restauranter, eksklusive champagne- og vinmenyer, levende kammermusikk i Salzburg og miljøforurensende truck-kjøring i Islands villmark bryter så sterkt med virksomhetens verdigrunnlag, at skadepotensialet for Frelsesarmeens renommé kan bli meget alvorlig. På videoopptaket fra Island hører man dessuten konsernsjefen selv som banner i vei, i noe som virker å være beundring over den forankjørende monstertruckens brøyting av vannmasser oppover elveleiet.


Også internt er dette meget skadelig. Kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo snakker og skriver mye om at alt Fretex sier og gjør skal tåle offentlighetens lys. Likevel er hun selv ivrig deltaker på disse arrangementene som altså forbeholdes den øverste sfæren i Fretex. I Fretex er det mange ansatte som også er idealister, og som derfor godtar lavere lønn enn hva som ellers er vanlig for folk med deres bakgrunn og kompetanse. Dette er personer som oppriktig ønsker å hjelpe vanskeligstilte og gi dem en grunn til å tro på fremtiden. Men hva skjer når det avsløres at toppledelsen, som selv har millionlønninger, tilgodeser seg selv på denne måten? Hvor provoserende vil det ikke da være å høre på en konsernledelse som med fjes lagt i alvorlige folder, krever stadig større innsparinger og effektiviseringer i jakten på større økonomisk overskudd? Hvor provoserende er det ikke å se disse menneskenes utskeielser, mens andre folk blir sagt opp fordi det ikke drives lønnsomt nok?


Videoene er opplagt mediavennlig og denne selvbelønningen til ledelsen, finansiert av givere og på bekostning av Fretex og deres ansatte, får meg til å tenke på hva Lindis Evja skrev for en uke eller to siden, etter å ha nektet meg innsyn i diverse fakturagrunnlag; «Vi har alle en forpliktelse i forhold til nøkternhet, som jeg mener kjennetegner Frelsesarmeen og Fretex».


Hmm..


0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page