Varsleren i Fretex - del 43

23.01.2019

Rettsaken nærmer seg slutten!

Januar 2018

Snart er to intense uker på en arena hvor man knapt skjønner halvparten av det som foregår, over. Hvem det er som scorer poeng og hvem som lager selvmål har jeg ennå ikke helt klart for meg. Siden Trygve, advokaten min, plystrer litt i pausene må jeg nesten tolke det som om mye av spillet tross alt foregår på motpartens banehalvdel. Det våger en i alle fall å tro på, men siden jeg er belastet med stor grad av uvitenhet om dette spillet, sterk grad av subjektivitet blandet med en voldsom grad av ønsketenkning, kan det være mulig at det hele i virkeligheten foregår på min halvdel av banen. Uansett hvordan det forholder seg er jeg nok på ballen, tror jeg. Vel nok om den overførte fotballterminologien.

Vitneforklaringene virker å gå i min favør, men motparten som saksøkt har fordelen av å føre de siste vitnene. Dersom de klarer å lire av seg en troverdig historie, kan hovedinntrykket kanskje endre seg for dommerne? Det vil i så fall være temmelig katastrofalt for meg, så derfor skyver jeg slike tanker unna som best jeg kan. Nattesøvnen er imidlertid ikke noe å rope hurra for, for kverna maler i vei ustanselig. Eneste botemiddelet, ja bortsett fra kjemiske hjelpemidler, er å hente frem noen hørespill på NRK radio sånn omtrent rundt to-tiden på natten.

Etter hvert som den enorme belastningen virkelig setter sitt preg, jo mer forbannet blir jeg på disse «ekspertene» som i all offentlighet uttaler hvor unødvendig og kostbart det vil være å etablere et offentlig varslerombud. Skråsikkert og som regel med aldrende juridisk tyngde, får vi høre at lovens vern og domstolen ivaretar varslere i tilstrekkelig grad og at vi ikke kan ha et varslerombud som rennes ned av kreti og pleti og påfører skattebetalerne mange millioner kroner i tilleggsbelastninger. Det er trist å forholde seg til slik uvitenhet fra disse "ekspertene".

Fra meg er det krystallklare rådet, at dersom vi i Norge ikke klarer å etablere et varslerombud med betydelige ressurser som kan virke korrigerende på arbeidsgivere, så la være å varsle. Det er en svært uforholdsmessig påkjenning og kostnad for den som varsler! 

#varsling #whistleblowing #ytringsfrihet #etikk #varslerombud #hms #fretex #frelsesarmeen #salvationarmy #staffadvokatfirmaet #grette   


Har du noe på hjertet?

Har du noe på hjertet du ønsker å formidle, lite eller stort? Send ditt bidrag på inntil 1.000 ord til monsen@revelje.no.

Tankevekkende søndagsinnlegg, kommentarer og debatter i en saklig ramme er velkomne og ønskelige ingredienser for å gjøre bloggen til en levende, avslørende, utfordrende, holdningsskapende og samfunnsnyttig Revelje!