36. Galopperende puls

19.12.2018

Varsleren i Fretex - del 36

August/september 2018

Avisen Vårt Land skrev litt om saken i sommer og ønsker nå å ta et skikkelig dybdeintervju med foto og greier. Foto kunne jeg klart meg uten, men oppturen er at de visstnok skal fokusere mye på Grette-rapporten. Jeg er egentlig ganske avventende, men nå får jeg uansett følelsen av at noe skjer mens jeg venter på rettssaken som starter 14. januar. Selv med mer medieomtale tviler jeg på at dette ordner seg utenfor domstolen og Trygve Staff sender i en ledig stund av gårde et nytt prosesskriv. Denne gang redegjør vi nærmere for saksforholdene, noe sikkert motparten har ventet lenge på. At de har ventet bekreftes av tilbakemeldingene jeg får fra kilder i Fretex. Som varsler er jeg heldig, for det er få som er i en slik rolle og samtidig har mye og til dels aktiv støtte fra innsiden. Det medfører at jeg har god oversikt selv om jeg altså ikke er på jobb. Det er mange som ønsker denne konsernledelsens exit, men ingen vet hvordan det skal gå til uten en rettssak. Ikke jeg heller egentlig.

Salvation Army i London har skiftet ut generalen sin og det betyr at jeg må skrive til den nye sjefen også. Det er ingen der som i etterkant av rettssaken skal kunne si at de ikke var klar over varslingssaken i Norge og kunne ordnet opp på et relativt tidlig tidspunkt. Hovedkvarteret med den nye generalen i spissen mottar derfor en oppsummering av utviklingen. Skrivet avsluttes med spørsmålet om hva slags konsekvenser det vil kunne få for Salvation Army dersom jeg vinner frem i domstolen. Den påfølgende tausheten er rungende.

Konsernledelsen og de i styret som er innkalt som vitner for min motpart har allerede startet drillen med NHO-advokaten de bruker. Det tar jeg imidlertid ganske med ro for jeg vet av tidligere erfaring at mange kokker blir mye søl og forvirring når de fleste ikke vet hva det er de skal lage. Når man på den annen side ikke har behov for å fabrikkere har man heller ikke behov for drilling og øvelse med vitner eller andre. Det eneste jeg må passe på er at de riktige spørsmålene kommer frem i rettssalen, og det blir ikke spesielt vanskelig. Det er enkelte vitner jeg rett og slett ser frem til å få i vitneboksen.

Vårt Land tar seg god tid med å publisere siste innslag som egentlig skulle vært publisert i begynnelsen av august, men nå er oktober rett rundt hjørnet og fortsatt ingenting. Jeg spør journalisten hva som skjer og hun svarer at saken absolutt kommer, men hun vet ikke helt når. Det eneste sikre, som hun skriver, er at den nok blir ganske stor. Svaret er merkelig og i den noe paranoide tilstanden jeg for tiden befinner meg i, lurer jeg nå på om det er noen relasjon mellom Frelsesarmeens ledelse og avisen Vårt Land, eller kanskje er det advokatfirmaet Grette som har raslet med sablene?

Spenningen øker og den som lever får se og det er ikke uten grunn at jeg skriver det. En morgen etter en heller dårlig natts søvn våkner jeg med en uforklarlig klapring i brystet. Jeg feier dynen til side og sjangler på meg tøy og sko. Hundebeistene på til sammen 120 kg kaster seg fremover i morgengryet mens jeg henger etter som et slips. Etter første bratte bakke faller jeg ned på kne med følelsen av nær besvimelse. Hjertet dundrer i brystet og jeg kjenner puls og alt er helt i utakt. Etter fem minutters hvile krever hundene litt action. Jeg reiser meg kaldsvett og skjelvende og forsøker å ignorere det som nettopp har skjedd. Utrolig nok klarer jeg å skvise ut en times tur, riktignok i et latterlig tempo, men dyrene får sitt og det er det viktigste. Det tar imidlertid ikke lange tiden før veien går rett til Ullevål sykehus og hjerteavdelingen. Jeg får påvist hjerteflimmer og må tygge piller for å motvirke galopperende puls og blodpropp. Kampen mot Siemens varte i mer enn ett tiår, og den innbitte kampen mot ledelsen i Fretex og Frelsesarmeen har allerede pågått i mer enn to år. Mens jeg ligger i sykehussengen omgitt av tre gamlinger hvorav en synger på siste verset, går det virkelig opp for meg at det å bekjempe folk på dette nivået kanskje ikke er noe en stadig eldre kropp tåler mer enn en runde av. Men pokker heller!

#varsling #whistleblowing #ytringsfrihet #etikk #varslerombud #hms #fretex #frelsesarmeen #salvationarmy #staffadvokatfirmaet #grette 


Har du noe på hjertet?

Har du noe på hjertet du ønsker å formidle, lite eller stort? Send ditt bidrag på inntil 1.000 ord til debattinnlegg@revelje.no.

Tankevekkende søndagsinnlegg, kommentarer og debatter i en saklig ramme er velkomne og ønskelige ingredienser for å gjøre bloggen til en levende, avslørende, utfordrende, holdningsskapende og samfunnsnyttig Revelje!