32. På vei til retten

21.11.2018

Varsleren i Fretex - Del 32

Mars 2018

«Hei Kagge, takk for sist», jeg ser på ansiktet til en av de mest sentrale journalistene under Siemenssaken. Det er ganske utrolig, men det ser ikke ut til at han engang har blitt et halvår eldre siden vi sist snakket sammen, og det er mer enn 10 år siden. Selv føler jeg meg som en sekk poteter som for alvor er i ferd med å tape kampen mot tyngdekraften. «Jaså Monsen, du er i farta igjen?» Gunnar Kagge myser litt gjennom brillene, for riktig å se etter om jeg er ved mine fulle fem. «Vi har lenge sett etter noe som kan kaste lys over granskningsbransjen. Men jeg hadde virkelig ikke trodd at det skulle komme fra deg. Saken høres spennende ut, likevel må jeg informere om risikoen du påtar deg ved igjen å varsle i all offentlighet. Fallhøyden er stor for alle som gjør slikt, men for deg er den jo enda større». Jeg forteller ham at disse tingene har jeg allerede tenkt grundig igjennom, og at i verste fall får jeg spørre brødrene mine om det er plass til en bror til i villmarkprogrammene som sendes på NRK. Kagge flirer, setter seg godt til rette og ber meg fortelle historien om Fretex og Frelsesarmeen.

Noen timer etter besøket i Aftenpostens lokaler går turen til Kiel-ferja. Og det er med en underlig følelse av å ha reist 10 år tilbake i tid. Uten annonsering eller noe annet har det plutselig dukket opp flere forespørsler om jeg kan holde foredrag om varsling. På Kiel-ferja venter en stor fagforening, som ønsker å høre meg snakke om dette emnet. Det skal de få og jeg er veldig spent på hvordan det blir mottatt at jeg på ny befinner meg midt i en varslingssak. Det kan selvfølgelig slå begge veier, men jeg tror det vil gå bra. Etter foredraget blir jeg umiddelbart hanket inn til nye foredrag, og en tydeligere bekreftelse enn dette trenger jeg ikke.

Tre dager senere får jeg en epost hvor journalist Kagge forteller at han synes mine kommentarer i varslingssaken er klargjørende og gode, men at han selvsagt også må lese Gretterapporten. Det skal han selvsagt få lov til. Telefonen ringer og jeg ser navnet «Staff» lyse mot meg. «Hallo Trygve, er det travelt om dagen?», i den andre enden høres en kneggende latter etterfulgt av en blid stemme; «Ja, men nå har jeg tid til deg. Du får komme til kontoret hvis du kan, så setter vi i gang». På vei til advokat Trygve Staffs kontor i Oslo sentrum grubler jeg litt på det jeg har satt i gang, men stopper raskt den noe nedbrytende tankerekken. Hodet tvinges til å skifte kanal, det er ingen vei tilbake! Her gjelder det bare å «gunne» på med alt jeg har. Det durer i telefonen mens jeg sitter på t-banen og etter en sjekk ser jeg på en invitasjon til deltakelse i en paneldebatt i regi av Norsk Redaktørforening. Debatten skal omhandle varslerutvalgets innstilling til regjeringen som endelig er klar og jeg får blant annet møte lederen av denne innstillingen, Anne Cathrine Frøstrup. I min nye offensive mentale tilstand takker jeg selvfølgelig ja. Litt forbauset innser jeg at dagene fylles opp med den ene avtalen etter den andre og i stadig økende tempo.

Trygve møter meg i døren ved kontoret sitt, som ligger i samme gate som VG og Aftenposten. Jeg geleides opp noen etasjer og inn i et advokatlokale uten preg av pomp og prakt. Det enkle og likevel funksjonelle kontorlandskapet står i sterk kontrast til hvordan mange andre advokatfirmaer velger å profilere seg med dyre adresser, persiske tepper og møbler som koster mer enn huset mitt. Selv foretrekker jeg moderate advokater som heller uttrykker kompetansen sin gjennom klientoppfølgingen. Det er dessuten ikke alltid slik at mye penger og høy kompetanse er to sider av samme sak. Kompetanse kan i mange tilfelle erstattes av mangel på integritet. For meg er det nok å tenke på advokatfirmaet Grette som holder til på Aker Brygge.

Staff dytter en kaffekopp i hånden min mens han utbryter; «Monsen, du er gæærn. Det har jeg vel alltid sagt, men dette tar da kaka? Forsøker du å gjøre varsling til en karriere?» Latteren kommer sekundet etter, høyt og støyende, men likevel har han et poeng.

Etter innledende fraser og en del frem og tilbake får vi utarbeidet den overordnede kladden til det første prosesskrivet i varslersaken mot Fretex. Skrivet er svært kortfattet og kun med noen få bilag for Trygve må prioritere en sak som pågår i retten. Han får frem det viktige og ender til slutt opp med påstanden;

  1. Fretex Miljø AS oppsigelse av Monsen kjennes ugyldig.
  2. Fretex Miljø AS dømmes til å betale erstatning til Monsen, fastsatt etter rettens skjønn.
  3. Fretex Miljø AS dømmes til å erstatte Monsen hans omkostninger i saken.

Jeg er ganske sikker på at Fretexledelsen har gjort sine risikovurderinger, også hvorvidt jeg vil gjøre alvor av å gå til sak mot dem. Kanskje har de tenkt at jeg ikke vil orke enda en runde som varsler i retten, med alt hva det innebærer? Da vil de i så fall de nærmeste dagene bli skuffet.

Den gang jeg varslet mot Siemens opplevde jeg en konsernledelse som foret sine ansatte med sin versjon av svindelen mot Forsvaret. Min mulighet til å gjøre det samme var prisgitt en eventuell interesse fra media. Jeg var heldig som oppnådde dette, men slik er det ikke alltid. Fretexvarslingen er i utgangspunktet ikke like spennende som Siemenssaken, så media er ikke noe jeg kan ta for gitt. Imidlertid har hver og en av oss noe som ikke eksisterte den gang jeg sloss mot Siemens. Facebook here I come!

#varsling #whistleblowing #ytringsfrihet #etikk #varslerombud #hms #fretex #frelsesarmeen #salvationarmy #staffadvokatfirmaet #grette  


Har du noe på hjertet?

Har du noe på hjertet du ønsker å formidle, lite eller stort? Send ditt bidrag på inntil 1.000 ord til debattinnlegg@revelje.no.

Tankevekkende søndagsinnlegg, kommentarer og debatter i en saklig ramme er velkomne og ønskelige ingredienser for å gjøre bloggen til en levende, avslørende, utfordrende, holdningsskapende og samfunnsnyttig Revelje!