20. Givermidler på ville veier

29.08.2018

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg
St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg

Varsleren i Fretex - Del 20

August 2017

BU som for lengst er kastet ut av virksomheten har sendt LE, som både er styreleder i Fretex og sosialsjef i Frelsesarmeen, et skriv hvor han forsøker å ta et slags oppgjør med Gretterapporten, styret og konsernledelsen. Tingene han tar opp har han tatt opp flere ganger tidligere og vil selvsagt også nå «snakke for døve ører». Jeg skjønner nesten ikke at han gidder, men samtidig vet jeg hvor vanskelig det er å legge slike ting bak seg. På slutten av skrivet bringer han imidlertid til torgs en ny sak som fremstår som varslingssak i seg selv. Nesten vantro ser jeg gjennom et videoopptak som viser hvordan et par store trucker drar seg frem og oppover elveleier i ødemarka på Island. Skal man dømme etter latteren og stemmene som høres i den ene bilen, er det hele fryktelig morsomt. 

Fretexledelsen på tur på Island

Posted by Monsens Revelje Onsdag 29. august 2018

I de andre vedleggene som ligger i den tilsendte eposten er det blant annet et videoopptak fra St. Peter Stiftskulinarium i Salzburg, Østerrike hvor levende kammermusikk understreker den mildt sagt fasjonable stilen. I tillegg er det lagt ved bilder fra kulinariumets eksklusive connaisseur-restaurant hvor Fretex-konsernets ledelse ser ut til å kose seg overmåte. Det er ikke til å undres over siden Stiftskulinariumets connaisseur-restaurant er blant Østerrikes aller ypperste. Fra hjemmesidene deres får man befestet inntrykket av at konsernledelsen er med på noe helt utenom det vanlige, men selvsagt ikke uten å betale for det. På slike steder er det naturligvis opplest og vedtatt at det er den kulinariske opplevelsen og ikke hva det koster som er det avgjørende, derfor skjemmes ikke menyene med en eneste prisantydning. Restauranten fokuserer for øvrig mye på vin og champagne. Kulinariumets kulinariske paradis skriver om seg selv; Our award-winning team supports our master chef Manfred Besenböck and together they draw inspiration from around the world and fuse it with Austria's rich culinary legacy and an ever watchful eye on the essentials. St. Peter is rated as one of the best restaurants in Salzburg and Austria.». Et annet sted skriver de at de tilbyr; «Exclusive menus, seminars and culinary events for bon vivants who desire the finest delicacies, noble vintages and specialty products.».

Fretexledelsen på tur til Salzburg

Publisert av Monsens Revelje Onsdag 29. august 2018

Videoopptakene ser nesten ut som de kunne være hentet ut fra Erik Diesens beste reisebrev fra steder rundt i verden. Det er uten tvil flotte plasser og sikkert spennende opplevelser som det hadde vært artig å være med på, men slikt har svært lite med Fretex og virksomhetens visjon og verdigrunnlag å gjøre. Likevel er det nettopp slike gleder konsernsjefen bevilger seg selv og sine nærmeste på Fretex sin regning. Videoene og bildene BU nå har sendt styrelederen får de tidligere omtalte restaurantbesøk og overnattinger på norske høystandardhoteller til å fortone seg som billige bagateller i sammenligning.

Jeg skriver til styreleder LE at slike reiser med luksus og miljøforurensning, da tenker jeg ikke minst på livet i elvene etter truckkjøringen, fremstår som uvirkelig med tanke på hva Frelsesarmeen skal stå for. Samtidig forsøker jeg å få frem at de fleste sider ved slike arrangementer er totalt uakseptabelt. Fretex investerer mye tid og penger på å sertifisere og markedsføre seg som et miljøselskap, men det er ingenting mot markedsføringen Frelsesarmeen og Fretex retter mot befolkningen generelt gjennom sitt virke på grasrotnivå. Frelsesarmeen lever av folks giverglede, folk som tror at verdiene de gir bort forvaltes slik at det kommer trengende til gode. Hvordan vil disse menneskene forholde seg til at betydelige midler tilgodeses toppledelsen og brukes på denne måten? Dyre restauranter, eksklusive champagne og vinmenyer, levende kammermusikk i Salzburg og miljøforurensende truck-kjøring i Islands villmark bryter så sterkt med virksomhetens verdigrunnlag, at skadepotensialet for Frelsesarmeens renommé kan bli meget alvorlig. På videoopptaket fra Island hører man dessuten konsernsjefen selv som banner i noe som virker å være beundring over den forankjørende monstertruckens brøyting av vannmasser oppover elveleiet.

Også internt er denne verdibrytende lederstilen meget skadelig. Kommunikasjonssjef TG snakker og skriver mye om at alt Fretex sier og gjør skal tåle offentlighetens lys. Likevel er hun selv ivrig deltaker på arrangementer som altså forbeholdes den øverste sfæren i Fretex. I Fretex er det mange ansatte som også er idealister og som derfor godtar lavere lønn enn hva som ellers er vanlig for folk med deres bakgrunn og kompetanse. Dette er personer som oppriktig ønsker å hjelpe vanskeligstilte og gi dem en grunn til å tro på fremtiden. Men hva skjer når det avsløres at toppledelsen som selv har flere ganger høyere lønn enn de fleste ansatte, tilgodeser seg selv på denne måten? Hvor provoserende vil det ikke da være å høre på en konsernledelse som med fjes lagt i overbevisende folder, krever stadig større innsparinger og effektiviseringer i jakten på større økonomisk overskudd? Hvor provoserende er det ikke å se disse menneskenes utskeielser mens andre folk blir sagt opp fordi det ikke drives lønnsomt nok? Hva gjør slikt med arbeidsmiljøet og den enkeltes motivasjon? For Frelsesarmeen som virksomhet er det som her avsløres mer alvorlig enn hvordan noen sjefer utsetter enkeltansatte for represalier. Videoene er opplagt mediavennlig og denne selvbelønningen finansiert av givere og på bekostning av Fretex og deres ansatte, får meg til å tenke på hva sosialsjef og styreleder LE for en uke eller to siden skrev etter å ha nektet meg innsyn i diverse fakturagrunnlag; «Vi har alle en forpliktelse i forhold til nøkternhet, som jeg mener kjennetegner Frelsesarmeen og Fretex».

Hvis noen tror jeg får svar må de tro om igjen.

#varsling #varslerombud #varslervern #whistleblowing #ytringsfrihet #etikk #hms #fretex #frelsesarmeen #grette